Jedzenie podnoszące odporność działa na organizm dobroczynnie, wspomagając układ immunologiczny. Przyczynia się do siły zdolnej do rozprawienia się z wirusami, bakteriami – i innymi patogenami.
Propozycja łatwego i szybkiego do przygotowania śniadania podnoszącego odporność, czyli cukinia duszona na patelni.
Składniki:
- ghee, masło klarowane.
Zwiększa odporność i wspomaga substancję życia, Ojas. Głównym celem Ajurwedy jest doprowadzenie do tego, abyśmy Ojas w ciele mieli jak najwięcej. - cukinia
Szczególnie polecana dla osób z wysoką Vata lub/i Pitta., ponieważ równoważy te dosze. Cukinia zawiera dużo witaminy C oraz cynku, fosforu, mangezu i potasu i jak prawie wszystkie warzywa ma niską ilość kalorii. Warzywo to jest też źródłem witamin z grupy B, m.in. B1, B2, B3, B6 i kwasu foliowego.
Ma właściwości odkwaszające.
Co jest ważne, gdy kupujesz cukinię z nieznanego źródła – że nie kumuluje metali ciężkich. - kurkuma
Kurkuma posiada właściwości przeciwzapalne, polecana osobom z doszą Pitta, równoważy wszystkie dosze: Vata, Pitta i Kapha. Osoby z dużą ilością Vata powinna jeść trochę mniej kurkumy, niż pozostałe dosze. Kurkuma sprawdza się w m.in. w takich dolegliwościach i chorobach, jak np. biegunka, oparzenia, cukrzyca, astma. Ma też właściwości łagodzące ból. - kiełki fasoli mung, cieciorki i soczewicy
Kiełki fasoli mung zawierają dużo witaminy K, C oraz kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę A i E, żelazo, miedź, mangan, potas, magnez, cynk i jod.
Z kolei kiełki cieciorki są bogate w wapń, żelazo, potas i magnez oraz witaminy A, C i E.
Kiełki soczewicy mają w składzie kwas foliowy, witaminy z grupy B, aminokwasy, wapń, cynk, żelazo, potas, magnez i fosfor. - pieprz czarny
Dla nadreprezentacji doszy Vata i doszy Kapha w ilościach dowolnych, dla Pitta w małej ilości - kminek mielony
- natka pietruszki
Bogactwo żelaza i witaminy C. Zawiera też kwas foliowy, magnez, potas, fosfor, cynk i miedź. - czerwona papryka
Zawiera bogactwo witaminy C oraz witaminy E, A, B1, B2, B3 i dużo potasu. W swoim składzie papryka czerwona ma też polifenole (właściwości antyrakowe) i karotenoidy (przeciwutleniacze) oraz fosfor, żelazo, mangan i magnez.
Jedzenie podnoszące odporność, o ile nie podnosi znacznie poziomu doszy, którą masz w nadreprezentacji – możesz jeść często. Dobrze jest dostosowywać ilość poszczególnych składników do swojej doszy dominującej, czyli swojego typu konstytucyjnego ciała.