zdrowe odżywianie

Jedzenie podnoszące odporność organizmu

Jedzenie podnoszące odporność działa na organizm dobroczynnie, wspomagając układ immunologiczny. Przyczynia się do siły zdolnej do rozprawienia się z wirusami, bakteriami – i innymi patogenami.

Propozycja łatwego i szybkiego do przygotowania śniadania podnoszącego odporność, czyli cukinia duszona na patelni.

Składniki:

  • ghee, masło klarowane.
    Zwiększa odporność i wspomaga substancję życia, Ojas. Głównym celem Ajurwedy jest doprowadzenie do tego, abyśmy Ojas w ciele mieli jak najwięcej.
  • cukinia
    Szczególnie polecana dla osób z wysoką Vata lub/i Pitta., ponieważ równoważy te dosze. Cukinia zawiera dużo witaminy C oraz cynku, fosforu, mangezu i potasu i jak prawie wszystkie warzywa ma niską ilość kalorii. Warzywo to jest też źródłem witamin z grupy B, m.in. B1, B2, B3, B6 i kwasu foliowego.
    Ma właściwości odkwaszające.
    Co jest ważne, gdy kupujesz cukinię z nieznanego źródła – że nie kumuluje metali ciężkich.
  • kurkuma
    Kurkuma posiada właściwości przeciwzapalne, polecana osobom z doszą Pitta, równoważy wszystkie dosze: Vata, Pitta i Kapha. Osoby z dużą ilością Vata powinna jeść trochę mniej kurkumy, niż pozostałe dosze. Kurkuma sprawdza się w m.in. w takich dolegliwościach i chorobach, jak np. biegunka, oparzenia, cukrzyca, astma. Ma też właściwości łagodzące ból.
  • kiełki fasoli mung, cieciorki i soczewicy
    Kiełki fasoli mung zawierają dużo witaminy K, C oraz kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę A i E, żelazo, miedź, mangan, potas, magnez, cynk i jod.
    Z kolei kiełki cieciorki są bogate w wapń, żelazo, potas i magnez oraz witaminy A, C i E.
    Kiełki soczewicy mają w składzie kwas foliowy, witaminy z grupy B, aminokwasy, wapń, cynk, żelazo, potas, magnez i fosfor.
  • pieprz czarny
    Dla nadreprezentacji doszy Vata i doszy Kapha w ilościach dowolnych, dla Pitta w małej ilości
  • kminek mielony
  • natka pietruszki
    Bogactwo żelaza i witaminy C. Zawiera też kwas foliowy, magnez, potas, fosfor, cynk i miedź.
  • czerwona papryka
    Zawiera bogactwo witaminy C oraz witaminy E, A, B1, B2, B3 i dużo potasu. W swoim składzie papryka czerwona ma też polifenole (właściwości antyrakowe) i karotenoidy (przeciwutleniacze) oraz fosfor, żelazo, mangan i magnez.

    Jedzenie podnoszące odporność, o ile nie podnosi znacznie poziomu doszy, którą masz w nadreprezentacji – możesz jeść często. Dobrze jest dostosowywać ilość poszczególnych składników do swojej doszy dominującej, czyli swojego typu konstytucyjnego ciała.

Leave a Comment