zupa z cukinii

Zupa z cukinii – proste danie kuchni ajurwedyjskiej

Zupa z cukinii jako łatwe do przygotowania danie kuchni ajurwedyjskiej.

Zupa z cukinii, według kuchni ajurwedyjskiej – przepis na to danie poznałam w czasie kursu konsultanta Ajurwedy, organizowanego przez indyjski Instytut Jiva Ayurveda.

Zupa jest łatwa w przygotowaniu, wszystkie składniki są dostępne do kupienia w Polsce.

Składniki, proporcjonalnie:

4 cukinie
2 łyżki masła klarowanego (ghee)
Pół łyżeczki kurkumy
Pół łyżeczki kolendry
Pół łyżeczki sproszkowanego mango (amchur)

Rozgrzewamy w garnku masło, wkładamy cukinię pokrojoną w kostkę oraz przyprawy. Mieszamy, aby przyprawy przykryły cukinię.
Wlewamy wodę i gotujemy do miękkości.
Miksujemy.
zupa z cukinii

Sproszkowane mango (amchur), przyprawę kuchni indyjskiej o lekko słodkim i kwaśnym smaku kupisz w Kuchniach Świata, również przez internet.

Cukinia równoważy doshę Vata i Pitta, kurkuma i kolendra równoważą doshę Pitta.

Zobacz wpisy z kategorii Jedzenie.

Leave a Comment