Zupa z cukinii jako łatwe do przygotowania danie kuchni ajurwedyjskiej.
Zupa z cukinii, według kuchni ajurwedyjskiej – przepis na to danie poznałam w czasie kursu konsultanta Ajurwedy, organizowanego przez indyjski Instytut Jiva Ayurveda.
Zupa jest łatwa w przygotowaniu, wszystkie składniki są dostępne do kupienia w Polsce.
Składniki, proporcjonalnie:
4 cukinie
2 łyżki masła klarowanego (ghee)
Pół łyżeczki kurkumy
Pół łyżeczki kolendry
Pół łyżeczki sproszkowanego mango (amchur)
Rozgrzewamy w garnku masło, wkładamy cukinię pokrojoną w kostkę oraz przyprawy. Mieszamy, aby przyprawy przykryły cukinię.
Wlewamy wodę i gotujemy do miękkości.
Miksujemy.
Sproszkowane mango (amchur), przyprawę kuchni indyjskiej o lekko słodkim i kwaśnym smaku kupisz w Kuchniach Świata, również przez internet.
Cukinia równoważy doshę Vata i Pitta, kurkuma i kolendra równoważą doshę Pitta.
Zobacz wpisy z kategorii Jedzenie.