masło klarowane

Masło klarowane – jedzenie, które uzdrawia

Masło klarowane jest w Ajurwedzie, jako medycynie, szeroko znane, polecane i stosowane. Posiada bowiem bardzo dobroczynne działanie na człowieka. Do tego jest bardzo smaczne, z lekko karmelową nutą.
Na pewno każdy, kto się zetknął z Ajurwedą, słyszał o ghee, czyli maśle klarowanym.

Jest używane w kuchni, jako składnik preparatów leczniczych oraz do zabiegów, na przykład Netra Vasti, zabiegu na oczy, niwelującego zmęczenie.

W kuchni korzystającej z tradycji Ajurwedy, ghee jest używane do smażenia, jako pasta do smarowania pieczywa, jako składnik zup (zobacz przepis na zupę z cukinii).
Ma też wiele innych zastosowań, na przykład w połączeniu w miodem (ważne: w różnych proporcjach) tworzy uzdrawiający nektar.

Masło klarowane (ghee) to masło nazywane „złotym olejem”. Uzyskuje się go podgrzewając na wolnym ogniu masło, z którego stopniowo oddziela się białko. Powstaje złociste masło klarowane o złocistym kolorze.

Masło klarowane wzmacnia ojas („to, co dodaje energię”) substancję, która jest potrzebna do życia, nazywaną siedzibą prany. Ojas jest we wszystkich tkankach, gromadzi się natomiast w sercu.
Im więcej mamy Ojas, tym jesteśmy zdrowsi i mamy więcej siły.

masło klarowane

Najważniejsze działanie ghee:

  • poprawia trawienie,
  • zwiększa absorpcję odżywczych składników pokarmów,
  • poprawia pamięć,
  • nawilżając tkankę łączną, przyczynia się do uelastycznienia ciała,
  • działa odmładzająco,
  • poprawia wzrok.

Przeciwwskazaniami do częstego jedzenia ghee są otyłość i podwyższony poziom cholesterolu.

Ghee ma naturę Kapha (woda i ziemia), działa więc równoważąco na dosze Vata i Pitta. Osoby o dominujących doszach Vata i Pitta powinny włączyć je na stałe do diety, natomiast osoby Kapha jeść w umiarze.

Dziś możemy kupić masło klarowane w sklepie lub zrobić je sami.

Przepis na ghee:

W garnku o grubym dnie roztop dobrej jakości masło. Gdy się rozpuści, gotuj je na minimalnym ogniu, bez przykrycia. Na powierzchni zacznie tworzyć się biała piana, są to substancje białkowe oddzielające się od masła. Zbieraj je i oddzielaj.

Czas gotowania: w zależności o ilości użytego masła.
Pół kilograma masła gotuj około 15 minut.

Następnie pozostaw na kilka minut do ostygnięcia. Płynne masło klarowane w postaci przejrzystego złocistego oleju przelej przez gazę do słoiczka.

Ghee może być przechowywane poza lodówką, zachowuje swoje właściwości nawet przez wiele miesięcy. Ajurweda mówi, że im starsze ghee, tym bardziej lecznicze jest jego działanie.

Leave a Comment