miód

Miód jako jogawahi, czyli wnikanie wgłąb

Miód – ajurwedyjskie zalecenia

Miód jest wg Ajurwedy, indyjskiej medycyny naturalnej, cennym pożywieniem oraz cennym anupana,  czyli środkiem transportującym zioła, pozwalającym działać ziołom.

Jest polecany dla wszystkich dosz (energii biologicznych). W rozsądnych ilościach mogą go więc spożywać osoby z dominującymi doszami Vata, Pitta i Kapha, bez obaw o wyjście z równowagi danej doszy. Miód ma właściwości łagodzące wszystkie 3 dosze, działając prozdrowotnie i lecząc wiele dolegliwości.

W ajurwedyjskich tekstach źródłowych znajdziemy wskazówki spożywania miodu, tak aby był dla organizmu wspierającym źródłem pozytywnych właściwości.

  • należy jeść w temperaturze pokojowej, ważne, aby miodu nie gotować, nie podgrzewać,
  • składnik, z którym jest dobrze łączyć miód to masło klarowane (ghee), należy jeść miód z ghee w różnych proporcjach, unikając równych proporcji tych składników. W małych ilościach i w różnych proporcjach otrzymujemy z tych składników leczniczy nektar,
  • nie łączyć miodu z gorącem poprzez jedzenie go podczas upałów oraz w dolegliwościach wywołanych przez upały.

miód

Zastosowanie

Miód ma bardzo szerokie zastosowanie.
Najbardziej znane są:
wzmacnianie odporności,
działanie bakteriobójcze
łagodzenie kaszlu, kataru i bólu gardła
wzmacnianie serca
poprawia działanie układu moczowego
działa prozdrowotnie przy astmie oskrzelowej
przeciwpasożytniczo
działa tonująco na podrażniony układ pokarmowy
wzmacnia apetyt i ogień trawienny
poprawia cerę, odtruwa organizm
działa wzmacniająco na wzrok
działa łagodząco i przyspiesza gojenie ran skórnych.

Jest składnikiem nawilżających cerę maseczek ajurwedyjskich, wykorzystujących naturalne składniki.
Zawiera wiele mikroelementów i witamin, m.in. potas, fosfor, magnez, wapń, witaminy A, B1, B2, B6, kwas foliowy.

Miód jako jogawahi

Ajurweda zwraca uwagę na działania miodu jako jogawahi. Oznacza to jego właściwości wnikania w głąb tkanek. Miód jest więc dobrym nośnikiem dla kuracji ziołowych. Jest wiele przepisów na mieszanki ziołowe, w których miód pełni rolę transportera do tkanek.
Poprawia tym samym skuteczność terapii ziołowych, a nawet wzmacnia ich właściwości lecznicze.
Przepis na oczyszczenie układu oddechowego za pomocą ziół spożywczych z miodem (lub wodą):
Zmieszaj w jednakowych proporcjach:

  • czarny pieprz
  • cynamon
  • mielony imbir
    Ta mieszanka  działa jako naturalny środek oczyszczający układ oddechowy. Spożywaj w małych ilościach, w połączeniu z ciepłą wodą lub miodem. Ilość i częstotliwość dostosuj do swojej dominującej energii biologicznej (doszy).

Zobacz też Oczyszczanie z toksyn – łatwy sposób

Leave a Comment