miód

Miód jako jogawahi, czyli wnikanie wgłąb

Miód jest w Ajurwedzie, indyjskiej medycynie naturalnej i zarazem stylu życia zapobiegającym chorobom, cennym i wszechstronnym składnikiem pożywienia.

Jest polecany dla wszystkich dosz, czyli w rozsądnych ilościach mogą go spożywać osoby z dominującymi doszami Vata, Pitta i Kapha bez obaw o podwyższenie danej doszy.

Miód łagodzi wszystkie 3 dosze, czyli działa prozdrowotnie.

Wskazówki spożywania miodu w Ajurwedzie:

  • jeść w temperaturze pokojowej, nie podgrzany,
  • razem z masłem klarowanym ghee należy jeść miód w różnych proporcjach, unikając równych proporcji tych składników. W małych ilościach i w różnych proporcjach otrzymujemy z tych składników leczniczy nektar,
  • nie łączyć miodu z gorącem poprzez jedzenia go podczas upałów oraz w dolegliwościach wywołanych przez upały.

miód

Miód ma bardzo szerokie zastosowanie.
Wśród wielu zastosowań, najbardziej znane są powszechnie:
wzmacnianie odporności,
działanie bakteriobójcze
łagodzenie kaszlu, kataru i bólu gardła
wzmacnianie serca
poprawia działanie układu moczowego
działa prozdrowotnie przy astmie oskrzelowej
działa przeciwpasożytniczo
działa tonująco na podrażniony układ pokarmowy
wzmacnia apetyt i ogień trawienny
poprawia cerę, odtruwa organizm
działa wzmacniająco na wzrok
działa łagodząco i przyspiesza gojenie ran skórnych

Jest składnikiem nawilżających cerę maseczek ajurwedyjskich, wykorzystujących naturalne składniki.
Zawiera wiele mikroelementów i witamin, m.in. potas, fosfor, magnez, wapń, witaminy A, B1, B2, B6, kwas foliowy.

Ajurweda zwraca uwagę na działania miodu jako jogawahi. Oznacza to jego właściwości wnikania w głąb tkanek. Miód jest więc dobrym nośnikiem dla kuracji ziołowych.

Pozwala wnikać substancjom zawartym w ziołach w głąb tkanek, poprawiając tym samym skuteczność terapii ziołowych, a nawet wzmacniając ich właściwości lecznicze.

Zobacz też Oczyszczanie z toksyn – łatwy sposób

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *